10 smultronställen i Nacka – bada, sola & vandra i Nackas natur

Upptäck 10 smultronställen i somriga Nacka. Badbryggor, soldäck, promenadstigar, lummiga skogar, kaféer m.m. Allt på gångavstånd till bussar och andra kommunikationer.

1. Kyrkviken vid Järlasjön
☀️🏊‍♀️🚻☕

Kyrkviken ligger i innersta delen av Järlasjö mellan Ekudden, Finntorp och Sickla. Här finns det badbryggor med badstegar, soldäck av olika slag, badkiosk med förfriskningar, cykelparkering och toaletter.

Badvattnet är ok men övergött eftersom sjön tar emot dagvatten från Sickla köpkvarter och centrala Nacka. Nybyggda reningsbassängen har bara tillstånd för 15 år och är underdimensionerad. Nackalistan vill ha en långsiktig vattenrening här.

🚌 Buss 409, 410, 414, 422 & 469 till hållplatsen Finntorp.

Badbrygga och soldäck i Kyrkviken vid Järlasjön
Badbrygga och soldäck i Kyrkviken vid Järlasjön

2. Skuruparken
☀️🏊‍♀️🌲🥾👁️

Skuruparken alldeles nära nya Skurubron är en engelsk park som anlades i slutet av 1700-talet på uppdrag av kaptenen Carl Råbergh. Här finns det fina promenadstigar längs med gamla kolonistugor fram till Skurusundets stränder där du kan vila på bänkar, sola på klippor eller ta ett dopp i sundet.

Genom tiderna har många planer lagts fram av markägaren JM för att bebygga Skuruparken. Skuruparkens Vänner och Nackalistan vill därför göra Skuruparken till naturreservat.

🚌 Buss 409, 414, 422 & 471 till hållplatsen Skurustugan.

Kolonistuga i Skuruparken
Kolonistuga i Skuruparken

3. Sarvträsk i Orminge
🌲🥾🦢

Sarvträsk är en sumpskog med intilliggande sjö i Orminge. Ta en promenad runt naturområdet för att koppla av eller för att njuta av det rika naturlivet. Här kan du stöta på paddor, grodor, vattensalamandrar och bävrar. Du som gillar att fotografera fåglar hittar här både rödlistade mindre hackspetten och sävsparv.

Nacka kommun vill exploatera delar av Sarvträsk inom planprogrammet för Orminge centrum. Nackalistan vill istället bevara dessa våtmarker.

🚌 Buss 444 & 471 till hållplatsen Sarvträsk.

Änder i Sarvträsk i Orminge, Nacka
Änder i Sarvträsk i Orminge, Nacka

4. Lillängsskogen i centrala Nacka
🌲🥾🦢

Bara ett stenkast från hektiska Nya Gatan vid Nacka Forum ligger Lillängsskogen som är känd för sitt rika fågelliv. Skogen med sina stigar, gång- och cykelvägar och sittbänkar är populär hos både unga och äldre.

Nacka kommun ville bl.a. bygga en större förskola i skogen. Lillängens egnahemsförening, Nackalistan, boende- och miljöorganisationer har dock lyckats stoppa planerna.

🚌 Buss 409, 414, 422 & 471 till hållplatsen Lillängen.

Saltsjöbanans skylt vid ingången till Lillängsskogen
Saltsjöbanans skylt vid ingången till Lillängsskogen

5. Tollare i Saltsjö-Boo
☀️🏊‍♀️🥾☕

Tollare är ett naturreservat i Saltsjö-Boo men också en skärgårdsstad med omkring 1100 nya bostäder. En strandpromenad till Lännersta öppnade 2022. Bruket Tollare, Café Grindstuga och Kennys Gelato är bostadsområdets “vattenhål”.

Tollare har nu också en öppen badbrygga som Nackalistan har tagit initiativ till.

🚌 Buss 414 till hållplatsen Tollare torg. Ta sedan hissen ner till kajen.

Badvrygga i Tollate
Badvrygga i Tollate

6. Trolldalen på Henriksdalsberget
🌲☀️🥾👁️☕🦢

Trolldalen på bara 8 ha mellan Henriksdalsringen, Finnboda & Svindersviken bjuder på fantastiska utsiktsplatser, fina klippor att sola på och inte mindre än 60 värdefulla arter. Blåbären och de många träkojorna är barnens favorit. Bara ett stenkast härifrån ligger Café Vy, ett sommarcafé för alla åldrar.

Nacka kommun vill bebygga den mest bostadsnära och tillgängliga delen av skogen. Nätverket Bevara Trolldalen!, Nackalistan m.fl. vill istället att Trolldalen ingår i ett naturreservat som omfattar hela Svindersviken.

🚌 Buss 53, 55 & 469 till hållplatsen Henriksdalsberget.

Trolldalen på Henriksdalsberget mellan Henriksdalsringen, Finnboda och Svindersviken
Trolldalen på Henriksdalsberget mellan Henriksdalsringen, Finnboda och Svindersviken

7. Svindersviken med Ryssbergen & Svindersberg
🌲🥾👁️☕🦢🏡

Svindersviken är en vik med fyra båtklubbar, en populär strandpromenad från Finnboda till Nacka strand och en kedja av mindre naturområden som Ryssbergen, Svindersberg, Trolldalen och södra Finnberget. Runt viken hittar du bl.a. Robin Delselius bageri på Kvarnholmen, Svindersviks brygghus intill rokokogården/museet, Papa Lee Bakery i Finntorp och många matställen i Nacka strand.

Nacka kommun vill exploatera naturen runt Svindersviken. Exploateringen av Ryssbergen har redan vunnit laga kraft men bygget på Svindersberg har gått i dvala. Naturskyddsföreningen, nätverket Rädda Svindersberg, Nackalistan m.fl. vill bevara och utveckla denna oas.

🚌 Buss 53, 55 & 469 till hållplatsen Henriksdalsberget. Alt. buss 409, 410, 414, 422 & 469 till hållplatsen Nacka västra.

Svindersviken med Trolldalen och ett flertal båtklubbar
Svindersviken

8. Källtorp i Älta
🌲🥾🚴‍♀️☕🏡

Källtorp var tidigare prästgård. Dagens Källtorp med totalt sex byggnader uppfördes 1783 och är enligt Stockholms läns museum en av de absolut bäst bevarade lantgårdarna från 1700-talet. Intill finns ett härligt trädgårdskafé med utomhusaktiviteter (bl.a. mountainbike), jazz och kurser.

I detta kulturlandskap vill Nacka kommun bygga två stora fotbollsplaner med konstgräs. Länsstyrelsen, Mark- och miljödomstolen, Nackalistan m.fl. säger nej!

🚌 Buss 401 mot Älta eller 840 eller 821 mot Tyresö centrum, gå av hållplats Källtorp.

Källtorp gård vid Källtorpssjön

9. Ramsmora i Saltsjö-Boo
🌲🥾🐞🏡

Även Ramsmora som angränsar till Velamsunds naturreservat har tidigare varit en prästgård med åkermark. Här finns det en gränssten från 1680 med inhugget kors. Lite krångligt att hitta, men ligger vid gränsen mot Kummelnäs och nås enklast om du kör till slutet av Frövägen i Kummelnäs och därifrån går upp längs med gränsen mellan Ramsmora och Kummelnäs i nordosthörnet av Kummelnäsfastigheten.

Insektkännare kommer hit för att titta på bastardssvärmare, slåttergräsfjäril, ädelguldbaggen, solitärbin, humlor och andra insekter som trivs här.

Även i detta kulturlandskap vill Nacka kommun bygga en fotbollsplan med konstgräs. Naturskyddsföreningen, Boo miljö- och naturvänner, Nackalistan m.fl. motsätter sig exploateringen.

🚌 Buss 421 & 441 till busshållplatsen Boo prästgård. Fortsätt på Kummelnäsvägen.

Ristningen i Ramsmora är omnämnd på en karta från 1600-talet

10. Igelbodatomterna
🌲🥾🐞

Mellan Igelboda och Fisksätra finns naturskog och våtmarker som ska bli verksamhetsytor och bilvägar. Alliansen påstår att det är för att skapa arbetstillfällen för Fisksätrabor, och har börjat kalla området Fisksätratomterna. Hur de kan garantera att just Fisksätrabor får jobb här, är bara en av många frågor man kan ställa sig.

🚌 Buss 465, 25M, 26M till Fisksätra. Gå förbi Stenas kontor på Lugna promenaden mot Igelbodaplatån.

Igelbodatomterna – våtmark livsviktig för att kunna ta emot stora regn som kommer att bli allt vanligare.