Skurubron: Nackalistan är mot broavgifter på nya Skurubron

Nya Skurubron

Nya Skurubron är en viktig länk mellan Sicklaön och östra Nacka. Nackalistan har varit emot broavgifter på nya Skurubron väldigt länge.

Vad kostar det att åka över nya Skurubron?

I avtalet som Nacka kommun och Vägverket (nuvarande Trafikverket) undertecknade 2010, anges en avgiftsnivå på 4 kronor per passage över den nya Skurubron. Passage över gamla Skurubron är avgiftsfri.

En broavgift tas ut för personbilar, lastbilar och bussar som åker över nya Skurubron. Det gäller även utländska fordon. Däremot tas inte någon broavgift för

  • motorcyklar
  • mopeder
  • utryckningsfordon
  • EG-mobilkranar
  • diplomatfordon 
  • bussar med en totalvikt av minst 14 ton.

Natten till den 14 juli 2023 öppnar nya Skurubron även västerut. Därmed är bron öppen för trafik i båda riktningarna. Natten mot 1 oktober 2023 införs avgiften på nya Skurubron.

Nya Skurubron, vy från Björknäs under den nya och gamla Skurubron, ut över Skurusundet (illustration: Dissing+Weitling)
Nya Skurubron, vy från Björknäs under den nya och gamla Skurubron, ut över Skurusundet (illustration: Dissing+Weitling)

Nya Skurubron kunde ha lånefinanserats

Nackalistan har vid flera tillfällen försökt få den styrande Alliansen (Moderaterna, Centerpartiet, Liberalerna, Kristdemokraterna) att omförhandla det avtal om nya bron över Skurusundet som finns mellan kommunen och Trafikverket.

Nackalistan har bland annat fört fram att Nacka kommun kunde ha lånat ut pengarna till dess att pengar för nya Skurubron fanns med i Trafikverkets satsningar, dock med ett sista datum.

Med en sådan lösning hade Värmdö och Nacka kunnat dela på räntekostnaderna men senare skulle staten betala för den statliga bron genom att betala tillbaka kommunerna som lånat ut pengarna.

Vi i Nackalistan kommer att kämpa emot avgifterna för nya Skurubron så länge vi bara kan.

Mikael Carlsson, oppositionsråd, Nackalistan
Gamla Skurubron
Gamla Skurubron, historiskt foto

Nacka och Värmdö behöver tillsammans lösa frågan om broavgifter

Nackalistan tycker fortfarande att broavgifter är fel sätt att finansiera nya bron över Skurusundet på och därför vill vi att Nacka och Värmdö samt staten sätter sig ner och försöker hitta en annan lösning.

För detta behövs det tid och vi anser därför att det är viktigt att Nacka vädjar till Trafikverket att inte börja ta ut avgiften utan ge oss tid att hitta en annan lösning.

Moderaterna har tecknat ett dåligt avtal om nya Skurubron

Naturligtvis så hade det här varit mycket lättare om inte Alliansen med Moderaterna i spetsen tecknat ett för Boo– och Värmdöbor så dåligt avtal från första början.

Vi i Nackalistan kommer att kämpa emot avgifterna för nya bron över Skurusundet så länge vi bara kan. Frågor om trafik tar vi på stort allvar.

Mikael Carlsson, oppositionsråd, ledamot Nacka kommunfullmäktige, Nackalistan

Mikael Carlsson

Ledamot i Nacka kommunfullmäktige
Oppositionsråd
Bor i Boo.
Tel. 073-0659786
mikael.carlsson@nacka.se

Läs mer…

Publicerad av Konstantinos Irina

Ledamot för Nackalistan i Nacka kommunfullmäktige, talesperson för nätverket Bevara Trolldalen!, bloggare på vastrasicklao.se sedan 2007.

Lämna ett svar

%d bloggare gillar detta: