Förebyggande insatser viktiga för långsiktig brottsbekämpning

four men sitting on platform

Nackalistan vill att kommunen gör mer för att långsiktigt bekämpa brottsligheten. Främst genom att fältassistenter, närpoliser & ungdomsverksamheter bygger upp relationer till unga i riskzonen.

För drygt en månad sen hölls ett fackeltåg för en tonårig kille från Saltsjöbaden som i augusti misshandlades till döds i Värmdö. Det behövs förebyggande åtgärder på alla plan, även mot en ökad brutalitet, främst bland unga killar, där våld bara föder mer våld.

Lyssna på YuSie Rundkvist Chous anförande i Nacka kommunfullmäktige

Fältassistenter och kommunpoliser

Vi måste därför satsa mer på långvariga, hållbara fältassistenter som jobbar nära familjer och unga i riskzon.

Vi bör satsa på kommunpolis som finns i området under lång tid och lär känna de boende. Vi bör motverka den stora rörligheten i skolan, så att elever och lärare får förutsättningar att bygga en förtroendefull relation.

Meningsfull fritid för unga i utsatta områden

Det behövs också större möjligheter till en meningsfull fritid för barn och unga i framför allt socioekonomiskt utsatta områden som t.ex. Fisksätra. Det hade varit ett viktigt tillskott för Fisksätra att få en simhall, där generationer kunnat mötas.

Självklart har föräldrar ett ansvar, men samtidigt måste vi vara medvetna om att föräldrar i Nacka kommun verkar under väldigt olika förhållanden. Många föräldrar i t.ex. Fisksätra jobbar skift och flera olika jobb, kanske inte talar svenska.

Det behövs också större möjligheter till en meningsfull fritid för barn och unga i framför allt socioekonomiskt utsatta områden…

YuSie Rundkvist Chou, ledamot i Nacka kommunfullmäktige

Fritidsgårdar ger, förutom aktiviteter till barn och unga, även samhället insyn i området när personalen lär känna ungdomarna. Självklart ska fritidsgårdarna samarbeta med skola, socialtjänsten och polis.

De kan slå larm när de ser varningssignaler bland de unga som besöker verksamheten. Med hänvisning till det som hänt i Botkyrka vill vi poängtera att det är viktigt att ha ett tydligt ansvarsförhållande för vilka som anställs inom fritidsverksamheten.

För övrigt ser vi ett behov av fritidsgård även för de yngre barnen, 8 – 12 år.

YuSie Rundkvist Chou, ledamot Nacka kommunfullmäktige, Nackalistan

YuSie Rundkvist Chou

Ledamot i Nacka kommunfullmäktige
Psykolog, f.d. journalist.
Bor i Fisksätra.
Tel. 070-9282768
yusie.chou@gmail.com

Läs mer…

Publicerad av Konstantinos Irina

Ledamot för Nackalistan i Nacka kommunfullmäktige, talesperson för nätverket Bevara Trolldalen!, bloggare på vastrasicklao.se sedan 2007.

Lämna ett svar

%d bloggare gillar detta: