Katarina Taikon torg blir av efter Nackalistans initiativ

Katarina Taikon torg föreslogs i ett medborgarinitiativ av boende på Henriksdalsringen. Politikerna godkände förslaget men kommunens skyltning har dröjt länge.

Namnberedningen och Miljö- och stadsbyggnadsnämnden beslutade om att gå vidare med namnförslaget. Men två år efter namnberedningens beslut har torget ännu inte skyltats.

8 mars firade vi Internationella Kvinnodagen. Då kom några grannar på Henriksdalsringen ihåg ett medborgarförslag om att kalla bostadsområdets torg efter författaren och samhällsdebattören Katarina Taikon som 1969 till 1987 bodde på Henriksdalsringen på västra Sicklaön.

Katarina Taikon torget på Henriksdalsringen
Katarina Taikon torget på Henriksdalsringen

“Det finns många kvinnor i västra Sicklaöns historia som kvalificerar sig till att få en gata eller ett torg uppkallat efter sig. Däribland finns Tora Dahl (författare med historia i Henriksdal), Rosa Sandholm (ingenjör på Atlas Copco i Sickla), Margareta Ullhammar (liberal politiker vid Danvikshem), Fredrique Hammarstedt (skolledare i Danviken), Clary Ählström (agitator under potatiskravallerna som bodde i Finnboda) och Ebba Hebbe (journalist med sommarboende på Kvarnholmen)”, berättar Konstantinos Irina, ledamot i Nacka kommunfullmäktige.

Plakett och invigningsceremoni för Katarina Taikon torget

Konstantinos Irina och Lina Olsson Nackalistan tog därför upp frågan i kommunens natur- och trafiknämnden. Vi föreslog även en plakett och en officiell invigning som dock ska beslutas om i kulturnämnden.

“Vi hoppas att kulturnämnden skyndsamt ska utreda uppsättning av plakett och invigning av torget, så att inte onödig handläggningstid ska få ytterligare försena invigningen”, säger Lina Olsson, ledamot i natur- och trafiknämnden till Nacka Värmdö Posten.

Lina Olsson, ledamot Nacka kommunfullmäktige, Nackalistan

Lina Olsson

Ledamot i Nacka kommunfullmäktige
Civilingenjör
Bor i Älta.
Tel. 070-6982414
lina.olsson@nacka.se

Läs mer…

Konstantinos Irina, ledamot i Nacka kommunfullmäktige, Nackalistan

Konstantinos “Trolldalen” Irina

Ledamot i Nacka kommunfullmäktige
Ledamot i Nackalistans styrelse
Chef för digital kundupplevelse.
Bor i Saltsjöqvarn
konstantin.irina@gmail.com

Läs mer…

Publicerad av Konstantinos Irina

Ledamot för Nackalistan i Nacka kommunfullmäktige, talesperson för nätverket Bevara Trolldalen!, bloggare på vastrasicklao.se sedan 2007.

Lämna ett svar

%d bloggare gillar detta: