Ryssugnen i Orminge ska bevaras föreslår Nackalistan

I mars röstade moderatstyrda minoriteten i Nacka kommunfullmäktige att bebygga uppskattade naturen på Fågelberget (verksamhetsområde Orminge trafikplats) där det även finns en s.k. ryssugn.

Ryssugnen på Fågelberget i Orminge
Ryssugnen på Fågelberget i Orminge

Vad är en ryssugn?

En ryssugn är en enkel, kallmurad stenugn för utomhusbruk. Det anses att dessa ugnar har anlagts av ryssar i samband med kriget i 1700-talets början. I ugnarna bakades ”det mörka ryska brödet”.

Var står ryssugnen?

Nacka kommunfullmäktige antog 18 mars 2024 detaljplanen för verksamhetsområdet Orminge trafikplats i Boo, en plats som av boende kallas Fågelberget. Inom planområdets västra del, som ingår i fastigheten Tollare 1:3, finns idag en möjlig ryssugn.

Den har kommunen fått kännedom om via en uppgiftslämnare från Nacka eller Boo Hembygdsförening. Den anmälda ryssugnen är registrerad i Riksantikvarieämbetets databas för fornminnen (FMIS) som Boo 121.

Karta över Fågelberget i Orminge intill Fågelstigen
Karta över Fågelberget i Orminge intill Fågelstigen

Varför förstörs en möjlig fornlämning?

Inom ramen för plansamrådet gav Länsstyrelsen ett externt företag i uppdrag att undersöka stenlämningen. Företaget utförde endast en besiktning och en jämförelse med tidigare ekonomiska kartor.

De drog slutsatsen att lämningen inte är en ryssugn utan en stenugn av yngre datum. Slutsatsen grundades även på antagandet att det är ägaren till tomten nedanför Fågelberget som ska ha byggt denna stenugn utanför sin tomt uppe på berget. Något som framstår som tämligen opraktiskt.

Utifrån företagets slutsats så blev Länsstyrelsen bedömning att lämningen saknar antikvariskt intresse och därmed inte innebär något hinder för att exploatera marken.

När detaljplanen genomförs så plansprängs den del av berget där stenugnen ligger och därmed försvinner den.

Mörkt ryskt bröd
Mörkt ryskt bröd

Varför borde ryssugnen bevaras?

Det finns emellertid tvivel bland hembygdsintresserade Nackabor kring undersöknings­metoderna och om slutsatsen är riktig. Den enda säkra metoden för datering är kol-14-metoden som är dyr och dessutom förutsätter att ingen har eldat i ugnen i senare tid.

Oavsett hur det förhåller sig med detta, så har kommunen tidigare uttryckt att det är i sin ordning att privatpersoner flyttar stenugnen innan exploateringen för att rädda den. Tyvärr saknar de flesta privatpersoner både kunskap om hur man flyttar historiska lämningar och en lämplig plats där allmänheten kan ta del av fyndet.

Ryssugnen borde flyttas till en säker plats i Orminge

Nackalistan, Socialdemokraterna och Vänsterpartiet röstade mot exploateringen av naturen på Fågelberget men blev alltså överröstad av moderatstyrda minoriteten (Moderaterna, Centerpartiet, Liberalerna, Kristdemokraterna). Mp lade ner sina röster.

Nackalistan vill att åtminstone ryssugnen räddas och förelår i ett politikerinitiativ att kulturnämnden beslutar att

  • kultur- och fritidsenheten utreder en lämplig plats i Orminge dit stenlämningen kan flyttas. Det är företrädesvis en plats i kommundelen där stenugnen kan bidra till att anknyta till kommunens historia.
  • kommunen ansvarar för att stenlämningen flyttas på ett professionellt sätt till den utpekade platsen.
  • att stenlämningen förses med en plakett som berättar om t.ex. Orminges historia under rysshärjningarna eller om ryssugnarna.
Konstantinos Irina, ledamot i Nacka kommunfullmäktige, Nackalistan

Konstantinos ”Trolldalen” Irina

Ledamot i Nacka kommunfullmäktige
Ersättare i Nackalistans styrelse
Chef för digital kundupplevelse
Bor i Saltsjöqvarn på västra Sicklaön
konstantin.irina@gmail.com

Läs mer…

Lamin Jatta Modigh, ledamot Nacka kommunfullmäktige, Nackalistan

Lamin Jatta Modigh

Ledamot i Nacka kommunfullmäktige
Ledamot i Kulturnämnden
Kommunikatör.
Bor i Ektorp.
lamin.jattamodigh@nacka.se

Läs mer…

Publicerad av Konstantinos Irina

Ledamot för Nackalistan i Nacka kommunfullmäktige, talesperson för nätverket Bevara Trolldalen!, bloggare på vastrasicklao.se sedan 2007.

Lämna ett svar

Upptäck mer från Nackalistan - tredje största parti i Nacka

Prenumerera nu för att fortsätta läsa och få tillgång till hela arkivet.

Fortsätt läsa