Interpellation: Hur säkerställer kommunen en öppen strandpromenad mellan Kvarnholmen och Danvikstull?

På Nacka kommunfullmäktige 20 februari ställde Konstantinos Irina frågan om hur kommunen säkerställer att populära strandpromenaden hålls öppen när norra Danviksbron renoveras och Nya Östbergatunneln respektive Henriksdals avloppstunnel dras här.

Konstantinos Irina ställer frågan om strandpromenaden

Strandpromenaden på Sicklaön längs med Kvarnholmens norra kaj, Finnboda kaj och Saltsjöqvarns kaj till Danviksbron används flitigt av kommunens invånare för rekreation (promenader, hundrastning, jogging, picknick, uteserveringar m.m.) men också för att ta sig till SL-båtens bryggor, gå eller cykla till jobbet och inte minst för att komma till närmaste matbutik då det saknas en i närområdet.

Den används lika mycket av invånare från Sjöstaden och Södermalm som av turister som vill upptäcka miljön runt Inloppet eller bor på Elite Hotel Marina Tower.

Nu avstängda,strandpromenaden nedanför Danvikshem

Det är inte bara naturupplevelsen som gör den är så populär jämfört med Kvarnholmsvägen. Många föredrar strandpromenaden eftersom de slipper buller och avgaser från trafiken, korsa bilvägar och nivåskillnader.

Nu kommer strandpromenader (grönt på kartan) att stängas av inom olika projekt:

  • Renoveringen av Danviksbron där vägen i hospitalsparken i Saltsjöqvarn plus trappa under Danviksbron (rött på kartan) stängs av utan alternativ hösten 2023 till hösten 2025.
  • Henriksdals avloppstunnel och Nya Östbergatunneln där strandpromenaden mellan Finnboda kaj och Danvikstrand (lila på kartan) stängs av mars 2023 till juni 2024. Det erbjuds ett alternativ över en rejäl backe upp och en backe ner.
  • Gångvägen mellan Kvarnholmsparken och Kvarnholmsvägen (brunt på kartan) stängs av utan alternativ väg fram till slutet av februari 2023.
Strandpromenaden (grönt) stängs av nedanför Danvikshem (lila) och i Saltsjöqvarn (orange)

“Har Nacka kommun godkänt avstängningen av strandpromenaden?”, frågar Konstantinos Irina, ledamot i Nacka kommunfullmäktige.

Har Nacka kommun ställt krav på att strandpromenaden ska vara öppen så mycket som möjligt? Har Nacka kommun ställt krav på att en likvärdig väg (tillgänglig, utan stora omvägar) erbjuds? Har Nacka kommun undersökt om eventuella åtgärder måste inledas för att säkerställa tillgänglighet, skyltning m.m. på ersättningsvägar?

Läs kommunens svar genom Peter Zetreus, ordförande i natur- och trafiknämnden…

Konstantinos Irina, ledamot i Nacka kommunfullmäktige, Nackalistan

Konstantinos “Trolldalen” Irina

Ledamot i Nacka kommunfullmäktige
Ledamot i Nackalistans styrelse
Chef för digital kundupplevelse.
Bor i Saltsjöqvarn
konstantin.irina@gmail.com

Läs mer…

Publicerad av Konstantinos Irina

Ledamot för Nackalistan i Nacka kommunfullmäktige, talesperson för nätverket Bevara Trolldalen!, bloggare på vastrasicklao.se sedan 2007.

Lämna ett svar

%d bloggare gillar detta: