Nackalistan stöder föräldraprotester mot stängning av Saltängens skola

Duvnäs skolas matsal var igår kväll fylld av arga föräldrar som ifrågasatte beslutet att lägga ned Saltängens skola. De ställde Nackas politiker mot väggen.

Saltängens skola och Duvnäs skola är relativt små enheter där barnen känner sig trygga och trivs. Med en ihopslagning är det tänkt att alla elever ska gå i Duvnäs skola.

Lägre yta per elev

Arga föräldrar ifrågasatte den lilla yta skolgård per elev som blir resultatet. Riktmärke för Nacka är 20 kvm per elev. Här blir det ca 7 kvm per elev, menade representanter från föräldraföreningen som gjort en egen uträkning.

Forskningen visar på att småskaligt är viktigt för barns välmående i skolan. Här prioriteras kortsiktig ekonomi framför barnens bästa. Barn som mår dåligt ger kostnader för samhället på sikt!

Alliansen skyller på styrmodell

Allianspolitikerna gjorde sitt bästa för att skylla på Nackas styrmodell och att det är rektorn som fattat beslutet.

Nackalistans Mikael Carlsson rev ned applåder när han, precis som föräldraföreningen, ifrågasatte själva beslutet men också att de som styr i Nacka skyller på rektorn. Hyreskontraktet för Saltängens skola, som ägs av Rikshem, sades upp för drygt ett år sedan, och Nacka kommer behöva betala hyra framt till 2028! Hur är det möjligt att de som styr i Nacka inte känner till detta?

Mikael Carlsson talar på Duvnäs skola
Mikael Carlsson talar på Duvnäs skola

Många föräldrar efterfrågade underlag till beslut att lägga ned skolan, och man ville att beslutet skulle skjutas upp ett år.

Vad kommer hända med Saltängens skola framöver, var en annan fråga?

Ska skolan stå tom?

Ska det byggas bostäder där?

Många frågor var obesvarade efter gårdagens möte. Men det är som moderator Eva Nisser uttryckte det: “Yttersta ansvaret har alltid politiken”.

Det här är ett typexempel på risker med att privata aktörer köper upp skolor och kommunen hyr tillbaka lokalerna. Med stigande KPI ökar hyrorna. Det blir dyrt för kommunen samtidigt som vi förlorar rådigheten och är i händerna på företag som Rikshem och Hemsö. Ska vi verkligen ha det så här i Nacka?

Mikael Carlsson, oppositionsråd, ledamot Nacka kommunfullmäktige, Nackalistan

Mikael Carlsson

Ledamot i Nacka kommunfullmäktige
Oppositionsråd
Bor i Boo.
Tel. 073-0659786
mikael.carlsson@nacka.se

Läs mer…

Publicerad av Konstantinos Irina

Ledamot för Nackalistan i Nacka kommunfullmäktige, talesperson för nätverket Bevara Trolldalen!, bloggare på vastrasicklao.se sedan 2007.

Lämna ett svar

%d bloggare gillar detta: