Långsiktighet behövs mot kriminaliteten

För att stävja kriminaliteten i Nacka behövs närpolis samt utökat samarbete mellan kommun, polis och föreningsliv och fler långsiktiga lösningar likt Eskilstuna. Det skriver Mikael Carlsson i ett debattinläggpå NVP.se.

Nedan följer texten i sin helhet:

Mordbrand i Boo Folkets Hus i Orminge. Hela huset nerbränt, prislapp uppskattningsvis cirka 30 miljoner. Ständiga nyheter om rån, hot, våldsamma attacker, bilbränder, drogförsäljning och stölder.

Rädsla och avtrubbning sprider sig. Även ungdomar drar sig för att vistas i området på kvällar. Fisksätra och Henriksdalsringen är också drabbade.

Nackalistan vill återinföra närpoliser
Nackalistan vill återinföra närpoliser

Vad händer när befolkningen ökat med 50000 invånare?

Vad händer när kommunen planerar att öka befolkningen med 50 000 inom 20 år, däribland 8 000 barn/ungdomar, och samtidigt fortsätter med årliga besparingar?

Klockan är fem i tolv. Polis och kommun måste bryta gängkriminaliteten nu, innan den växer sig starkare. Kameror räcker inte långt, de kriminella kan lätt undvika dem.

Det måste till en långsiktig storsatsning likt jämnstora kommunen Eskilstuna med största möjliga samverkan mellan kommun, polis, socialtjänst, skola, föreningsliv och medborgare. Avgörande är att kommunen och polisen tar ledningen för att öka tryggheten.

Förebyggande arbete mot kriminalitet har minskat kraftigt

Polisens omorganisation för drygt fem år sedan minskade kraftigt det förebyggande arbetet. Att det var ett stort misstag har många insett, även en och annan länspolismästare.

Nackalistan (NL) föreslår än en gång kommunen att göra upp med polisen om att

  • I första hand få närpoliser tillbaka till kommundelarna
  • i andra hand få inrätta kommunala poliser genom en skatteväxling. Poliser med uppdrag att kontinuerligt arbeta i kommundelarna likt närpoliserna i Orminge och Fisksätra för 20–25 år sedan.

Fler fältassistenter

Kommunen bör också inrätta lokala tjänster som fältassistenter för socialsekreterare. Det förebyggande arbetet måste börja tidigt i skolåldern.

Undertecknade har länge arbetat med och för barn och ungdomar, till exempel genom att bidra till att Nackapolarna bildades och att Nacka åtminstone under några år fick tillbaka närpoliser.

Läget har varit oroande förr, men nu är vi djupt oroade över den eskalerande kriminaliteten. Vi är fast beslutna att göra vad vi kan för att bidra till tryggheten.

Mikael Carlsson, oppositionsråd, ledamot Nacka kommunfullmäktige, Nackalistan

Mikael Carlsson

Ledamot i Nacka kommunfullmäktige
Oppositionsråd
Bor i Boo.
Tel. 073-0659786
mikael.carlsson@nacka.se

Läs mer…

Lämna ett svar

%d bloggare gillar detta: