Skuruparkens vänner får Nackalistans kultur- och demokratipriset 2020

Skuruparkens vänner har tilldelats årets kultur- och demokratipris för deras oförtröttliga kamp för att Skuruparken ska bli naturreservat.

Förutom hedersbetygelsen får föreningen även 5 000 kronor. Föreningens ordförande Gunilla Ingmar fick motta diplomet på föreningens årsmöte 3 juni 2020.

Grön fristad måste bli naturreservat

Skuruparken som ligger vid Skurusundet i Nacka är ett viktigt friluftsområde för många människor. Den är även hem för många växt- och djurarter och dessutom en kulturhistorisk park från 1700-talet. Denna gröna fristad behöver få ett permanent skydd som naturreservat, då status som grönområde kan upphävas genom ett enda fullmäktigebeslut.

Kolonistuga i Skuruparken
Kolonistuga i Skuruparken

Det insåg Gunilla Ingmar och andra engagerade personer då de för drygt 15 år sedan startade Skuruparkens vänner. Sedan dess har föreningen oförtröttligt försökt förverkliga målet om Skuruparken som naturreservat trots många formella hinder på vägen i Nacka kommun.

Varje gång ett nytt stopp från Moderaterna har uppkommit så har silverpantrarna (den stora gruppen äldre personer som föreningen mest består av) tagit nya tag och mobiliserat alltmer stöd för sin sak.

Skuruparkens vänner ger inte upp

Demokratin utövas inte bara på valdagen utan också varje dag däremellan. Skuruparkens vänner och dess ordförande Gunilla Ingmar har gjort ett demokratiskt hästjobb för parkens bevarande.

De ger inte upp fast motståndet ibland tycks kompakt. Skuruparkens vänner är en förebild för unga och gamla miljöintresserade personer genom sin kamp för ett naturreservat. Det är ett arbete som förtjänar att uppmärksammas, och föreningen är synnerligen värdiga mottagare av Nackalistans kultur- och demokratipris år 2020.

Lina Olsson, ledamot Nacka kommunfullmäktige, Nackalistan

Lina Olsson

Ledamot i Nacka kommunfullmäktige
Civilingenjör
Bor i Älta.
Tel. 070-6982414
lina.olsson@nacka.se

Läs mer…

Lämna ett svar

%d bloggare gillar detta: