Hjärtstartare och HLR-utbildningar till alla idrottsytor & idrottsföreningar i Nacka

Varje år rapporteras c:a 5 000 fall av plötsligt hjärtstopp utanför sjukhus i Sverige. Det är både yngre och äldre som drabbas och när det händer är det oerhört viktigt att någon startar hjärt-lungräddning snabbt och att en elektrisk stöt från en hjärtstartare kan ges så fort det är möjligt. 

Genom hjärt-lungräddning pumpar man manuellt runt blodet i kroppen och förser hjärnan med syre. Genom en elektrisk stöt från en hjärtstartare avbryts det elektriska kaos som finns i hjärtat. På så sätt kan hjärtat återfå sin normala rytm och kunna pumpa blod.

För varje minut som går utan start av HLR minskar möjligheten att överleva. Efter fem minuter börjar kroppen, inte minst hjärnan, att få obotliga skador av den syrebrist som uppstår till följd av hjärtstoppet. Efter cirka femton minuter är döden nästan oundviklig.

Tonåring drabbades av hjärtstopp

För inte så länge sedan drabbades en tonåring av hjärtstopp på en fotbollsplan i kommunen, troligen tack vare att personer som visste vad man skulle göra fanns på plats gick hans liv att rädda.  

Idrottsföreninger ska kunna söka bidrag för HLR utbildning

Nu har en del föreningar på egen hand börjat köpa in hjärtstartare och utbilda sina ledare men många föreningar har inte råd med detta. Nackalistan tycker att kommunen ska möjliggöra för alla idrottsöreningar i Nacka att söka bidrag för HLR utbildning av ledare men också av äldre ungdomar.

På många kommunala idrottsplatser finns redan hjärtstartare men ibland är de inlåsta och otillgängliga under träningar. På mindre idrottsytor saknas ofta hjärtstartare.

Hjärtstartare på alla bokningsbara idrottsytor

Vi tycker att alla bokningsbara ytor ska ha tillgång till en tillgänglig hjärtstartare på plats. Nackalistan vill att fritidsnämnden ger i uppdrag åt fritidsförvaltningen 

  • Att en inventering och komplettering görs så att alla bokningsbara idrottsytor också har tillgång till hjärtstartare
  • Att kommunen gör en särskild satsning med riktade projektbidrag för att föreningar ska hunna ordna utbildning i HLR för ledare och ungdomar
  • Att en ansökan för att använda framtidsfonderna för finansiering av ovanstående görs
Mikael Carlsson, oppositionsråd, ledamot Nacka kommunfullmäktige, Nackalistan

Mikael Carlsson

Ledamot i Nacka kommunfullmäktige
Oppositionsråd
Bor i Boo.
Tel. 073-0659786
mikael.carlsson@nacka.se

Läs mer…

Teija Ek

Ersättare i Nackalistans styrelse
Ersättare i Fritidsnämnden och Äldrenämnden
Bor i Fisksätra.

Publicerad av Konstantinos Irina

Ledamot för Nackalistan i Nacka kommunfullmäktige, talesperson för nätverket Bevara Trolldalen!, bloggare på vastrasicklao.se sedan 2007.

Lämna ett svar

%d bloggare gillar detta: