Nackalistan för syskonförtur även i kommunala skolor

Syskonförtur är en fråga som har varit aktuell under längre tid. Att få syskon placerade på olika skolor påverkar familjerna negativt när det gäller att kunna få ihop sitt livspussel.

Att enskilt drivna skolor har möjlighet att ha sina egna antagningsregler där syskonförtur innebär också att konkurrensen mellan dessa skolor och kommunalt drivna skolor snedvrids.

Det finns exempel på föräldrar som väljer bort den kommunala skolan som de vill ha för att de inte kan garantera att syskonen kommer in på samma skola. Det är väldigt tragiskt.

Syskon
Syskon

Nackalistan anser att kommunen ska fortsätta att arbeta för att införa syskonförtur i kommunala skolor. De negativa effekterna detta skulle kunna få på t.ex. närhetsprincipen tror vi kan lindras genom att man exempelvis erbjuder alla skolelever busskort utan att titta på var den närmsta kommunala skolan ligger.

Det skulle göra det lättare att välja annan skola än den närmaste.

Detta behöver naturligtvis utredas vidare men Nackalistan vill vara tydliga med att vi tycker att kommunen ska arbeta för att införa syskonförtur på kommunala skolor så snart det bara går.

Mikael Carlsson, oppositionsråd, ledamot Nacka kommunfullmäktige, Nackalistan

Mikael Carlsson

Ledamot i Nacka kommunfullmäktige
Oppositionsråd
Bor i Boo.
Tel. 073-0659786
mikael.carlsson@nacka.se

Läs mer…

Publicerad av Konstantinos Irina

Ledamot för Nackalistan i Nacka kommunfullmäktige, talesperson för nätverket Bevara Trolldalen!, bloggare på vastrasicklao.se sedan 2007.

Lämna ett svar

%d bloggare gillar detta: