Dyrare i längden låta privat aktör bygga & driva Myrsjö simhall

Självklart borde Orminge/Boo ha fått en simhall för länge sen, och allra helst i Orminge centrum nära kollektivtrafik. Nackalistan sa nej till överlåtelsen av tomten till Hemtag på fullmäktige i måndags pga flera orsaker:

  • kommunen förlorar RÅDIGHETEN över marken och anläggningen i Orminge.
  • att sälja ut och hyra tillbaka välfärdslokaler har visat sig vara betydligt dyrare i längden än att äga. Förre riksbankschefen Lars Heikensten och förre riksgäldsdirektören Hans Lindblad skrev om detta på DN debatt 2022-06-30 och hänvisade till rapporten Äga eller hyra verksamhetslokaler från Kommuninvest som visar att kommuner och regioners kostnader i genomsnitt fördubblas när kommuner och regioner hyr istället för att äga.
  • Av Moderaterna dominerade kommuner som Lidingö och Täby har valt att äga sina nya simhallar men låta någon annan driva – är Moderaterna där vänsterorienterade?
  • Nacka kommun bygger just nu Nya Näckenbadet (eftersom ingen privat aktör vill bygga på den sämsta platsen att lägga en simhall i hela Nacka pga vattensjuk mark i en havsvik) så man är redan tvungen att skaffa sig kompetens för att bygga simhall.
  • Inget hindrar att kommunen bygger klimatvänligt och innovativt – upphandla vetja!
  • Hemtag var de enda som anmälde intresse för att bygga Myrsjö simhall – god konkurrens? Knappast!

Hyran på 24 miljoner/år ska räknas upp med konsumentprisindex (KPI) vilket är ca lika med inflationen. Låt oss säga att Riksbanken otroligt nog lyckas i sitt inflationsmål 2% nästkommande 30 år, då är Nacka år 30 uppe i en årlig hyra för simhallen på 42 miljoner. Om vi däremot har ett par år med 12% KPI som vi haft nu, då hamnar vi på 50 miljoner år 30. Riskfritt?

Om kommunen äger och bygger själv är det dyrast de första åren, sen minskar kostnaden för varje år. Det Nacka-styret gör är att lämpa över risken på framtida Nackabor.

Visionsbild Myrsjö simhall
visionsbild Myrsjö simhall
tomten för Näckenbadet
tomten för Näckenbadet
intill tomten för Näckenbadet efter lite regn
intill tomten för Näckenbadet efter lite regn

Publicerad av Konstantinos Irina

Ledamot för Nackalistan i Nacka kommunfullmäktige, talesperson för nätverket Bevara Trolldalen!, bloggare på vastrasicklao.se sedan 2007.

Lämna ett svar

%d bloggare gillar detta: